Burgonya terméshozam (várható termésátlag otthon)

Burgonya, Tudástár

Tudtad, hogy a burgonya terméshozam a talaj kötöttségének, az ültetés sűrűségének vagy például a nitrogén jelenlétének a  függvénye? Mutatjuk mire kell figyelned ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudd hozni annak otthoni termesztéséből, és kiszámoljuk azt is, hány tőre lesz szükséged. Tarts velünk!

Ha nincs kerted vagy magaságyásod, akkor sem kell lemondanod a burgonyatermesztésről, ezzel az innovatív ültetőedénnyel az egész szezonon át friss burgonyáid lehetnek!

Mitől függ a burgonya terméshozam?

Termesztőközegére nem különösebben igényes, azonban néhány talajtípus nem előnyös számára sem a burgonya terméshozama, sem pedig a minőségére tekintettel. Agyagos, kötött talaj, melyben pang a víz, nem alkalmas burgonyatermesztésre. Legkedvezőbb számára a jó vízelvezetésű, laza vagy középkötött, könnyen felmelegedő, humuszos talaj, mely enyhén savanyú, pH-értéke 5,5-6,5 között van. Homokon általában kevesebb, humuszban gazdag földben eleve nagyobb burgonya termésátlagra lehet számítani.

A burgonya termésátlagát a a burgonya ültetés sűrűsége is befolyásolja, két centiméter is sokat számít. Ideálisnak a 30 centiméteres tőtávolság bizonyult.

Bár a burgonya nem szeret vízben állni, azért vízigényes növénynek tekinthető, különösen a gumókötéstől a gumónövekedés végéig igényli a folyamatos vízellátást, s ez a terméshozamot is befolyásolja. Nem szabad elárasztani vízzel, egyszerre kevesebb mennyiséggel, de gyakran kell öntözni. A természetes csapadék nem mindig akkor érkezik, amikor az ideális lenne a burgonyának, például tavaly tavasszal kifejezetten nagy szárazság volt az ország nagy részén. A megfelelő időben kijuttatott víz növeli a burgonya terméshozamot. Az öntözésnél figyelni kell arra, hogy nem a növényt, hanem a talajt kell locsolni.

A burgonya meglehetősen tápanyagigényes növény, így magasabb terméshozam csak jó tápanyagellátás mellett várható. Alapvetően a tavaszi vetést egy őszi trágyázás előzze meg. Nitrogén- és foszforigénye a bokrosodás idején, a vegetáció elején a legnagyobb, a nitrogén befolyásolja a gumók számát is. A burgonyának kiemelten nagy mennyiségben van szüksége káliumra, leginkább a gumókötés és –növekedés idején, a káliumellátottság befolyásolja a gumók minőségét is. A magnézium növeli a gumók keményítő-, szárazanyag- és fehérjetartalmát, illetve elősegíti a kálium hasznosulását. A kálcium a tárolhatóságot befolyásolja.

Az előhajtatástól is növekedhet a burgonya terméshozama, 10-20 %-kal. De megfelelő védelem nélkül (például fátyolfóliás takarás) nem érdemes túl korán (márciusban) elültetni, mert fagyérzékeny. A növény ugyan képes pótolni az elfagyott hajtásokat, ez csak a terméshozam rovására történhet.

A növekedés során kétszer-háromszor töltögetést kell végezni a burgonya hajtásai körül, mert a krumpli valójában szárgumó, ezért el kell érni azt, hogy a szár a föld alá kerüljön, mert így köt több gumót. Ez a művelet is fontos eleme a burgonya termésátlag növelésnek.

burgonya termesatlag

Mi az általános burgonya termésátlag egy tő esetében?

Általában elmondható, hogy a hosszabb tenyészidejű burgonya fajták produkálnak nagyobb termésátlagot, mert minél tovább a földben van a krumpligumó, annál több szárazanyagot halmoz fel magába, s annál nagyobb lesz. Ehhez persze az is szükséges, hogy sokáig zöld maradjon a lombozata.

Az általános burgonya termésmennyiség öntözés és trágyázás mellett 1-1,5 kg tövenként, átlagosan tehát 1,25kg.

Kifejezetten bőtermőnek számítanak azok a burgonya fajták, amelyek genetikailag nagy gumókat nevelnek. Ilyen például a Hópehely, a Kondor és a Balatoni rózsa. Utóbbi termésátlaga akár 14kg is lehet egyedenként. A közepes méretűek közül jó termésátlaggal rendelkezik a Katica, ami 14-16 gumót is növeszt bokronként, 12kg/tő átlaggal, de hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a White Lady (11,3kg/tő) és a Bellarosa is.

burgonya ultetese magrol

Hány burgonyatő szolgálja ki a családi fogyasztást?

Magyarországon a burgonya éves fogyasztása kb. 55kg/fő. Másik forrás szerint 60 kg/fő (Bálint György: Minden héten szüret). Az 55kg elfogyasztásához, 30 dkg-ot számítva egy étkezésre, legalább 183-szor kellene krumplit enni egy évben, ami – tekintve, hogy leginkább ebédre vagy vacsorára fogyasztjuk – azt jelentené, hogy mintegy kétnaponta kerül az asztalra burgonya. Ezzel a krumplimennyiséggel számolva és az átlagos termőképességet tekintve (1,25kg/tő) egy fő számára 44 tő burgonya ültetendő. Két fő számára ennek a duplája, azaz 88 tő, illetve négyfős család esetén 176 tő. Persze, ha egy családban kicsi gyerekek vannak, kevesebb tő termésmennyisége is elegendő lehet.

Természetesen a bokronkénti burgonya termésátlaga függ a burgonya fajtájától is, ezért a tőszám meghatározásához azt is el kell döntenie a családnak, milyen célra szeretne burgonyát termeszteni. Például a salátaburgonyának kiváló Somogyi sárga kifli már csak a mérete miatt is jóval kisebb termésmennyiséget produkál. A Cleopatra fajta nagyméretű gumókat növeszt ugyan, de tárolhatósága rosszabb, mert csírázásra igen hajlamos. Továbbá érdemes fajtaválasztásnál a kórokozók, kártevők támadása elleni védekezőképességet is figyelembe venni, hiszen hiába magas papíron egy fajtának a termőképessége, ha egyébként könnyen áldozatául esik a környéken gyakran pusztító burgonya-fonálféregnek.

A burgonyát egyébként elsősorban gumójáról szaporítjuk, de egyes írások beszámoltak arról, az Oliver F1 típusú burgonya vetőmagja pár év múlva közfogalomba kerülhet, így akár a burgonya ültetése magról is történhet majd.

További Leckék a Burgonyáról

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Fajtától függően augusztustól egészen októberig tart a burgonya szüret. Mikor érik a burgonya? Az új vagy primőr burgonyát már május végétől fel lehet szedni (amit márciusban ültettünk). Ekkor még a gumók nem érték el maximális méretüket, zsengék és a foszlós héjuk...

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

A burgonya növényvédelem cikkben már említettük, miért van szükség a védekezésre, és hogyan tudjuk ezt lehetőleg vegyszermentesen megtenni. Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a burgonya betegségei, és néhány konkrét védekezési mód. A kórokozók csoportosítása Gombák:...

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

A burgonya tápoldatozása meghatározza a termésmennyiség alakulását és befolyásolja a gumók minőségét is. Környezettudatos gazdaságokban azonban elsősorban nem műtrágyákkal elégítik ki a burgonya tápanyag igényét, hanem egyrészt agrotechnikai módszerekkel, másrészt...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása