Burgonya permetezése vegyszermentesen

Burgonya, Egyéb kategória, Tudástár

A burgonya termesztése során szembesülhetünk a különböző betegségekkel, kártevőkkel. Amikor a megelőzés ellenére elszaporodtak a problémák, az egyik leghatásosabb megoldás, amelyhez nyúlhatunk: a burgonya permetezése. Ezt is lehet vegyszermentesen végezni, nézzük, hogyan. 

Burgonya permetezés fontossága

Abban az esetben fontos permetezni a burgonya növényállományt, ha valamilyen kórokozó vagy kártevő nagymértékben elszaporodott és a mechanikai védelem már nem elegendő. Permetezéssel könnyen, gyorsan és viszonylag egyenletesen elosztva kijuttatható a növény föld feletti részeire a növényvédőszer.

Burgonya permetezés a hiánytünetek ellen

A burgonya egy tápanyagigényes növény. A fajtákra jellemző termésátlagot csak a megfelelő időben, mennyiséggel és összetételi aránnyal kijuttatott tápanyagokkal lehet elérni. Különösen a nitrogén, a kálium és a foszfor befolyásolja a termésmennyiséget (egy tonna gumó előállításához 5 kg nitrogén, 2 kg foszfor és 9 kg kálium szükséges). A magnézium és a kálcium hatása sem elhanyagolható. 

Kisebb mértékben, de burgonyának bórra, mangánra, cinkre és rézre is szüksége van. Ezeket az elemeket pedig elsősorban lombtrágyázással lehet a növény számára gyorsan felvető formátumban kijuttatni, hogy ne szenvedjen mikroelem hiányban.

Hiánytünetek

A nitrogénhiány tünete, hogy a növény visszamarad a fejlődésben, illetve lombozata egységesen világoszöld, sárgás színű. Homokosabb talajon ügyelni kell arra, hogy a talajból kimosódott nitrogén mennyiséget is pótoljuk, egy részét lombtrágyázással. Természetes módszer a csalánlé permet, amely tartalmaz nitrogént. Ha a tenyészterületen előzőleg zöldtrágyaként több mint egy évig füves here volt, az kb. 80-140 kg nitrogént jelent a talajnak. De a jó nitrogénellátás függ még a vetésforgótól is. A burgonya nitrogén-igénye fajtától is függ.

A legnagyobb mennyiségben káliumra van szüksége a burgonyának (de az nem lehet klórtartalmú!). Nem megfelelő ellátottság esetén a levélszélek foltosan bebarnulnak, majd ezek a foltok kiterjednek, egybefüggővé válnak, végül elhalnak az érintett levélszövetek. Az istállótrágyából származó káliumot a növények teljes egészében fel tudják használni. Szükség esetén a biogazdálkodásban is megengedett egyes kálium-trágyák használata, például a kálium-szulfát.

A fordított arány, túl sok nitrogén és kevés kálium gyakran okoznak fellazult növényi szöveteket, amelyek sokkal könnyebben áldozatul esnek a baktériumok támadásának, mint az egészségesek. 

A foszforhiány miatt a növény visszamarad a növekedésben, tünetei a hajtásokon mutatkozik meg, mereven felfelé állnak, a levelek sötétzöldek, keskenyek, a levélszél felfelé pöndörödik. A marhatrágya káliumban gazdag káliumban inkább, míg a sertéstrágyára az alacsonyabb kálium- és a magasabb foszfortartalom jellemző. Biogazdálkodásban a foszforszükségletet általában állati trágyával vagy komposzttal fedezik. További igény esetén ezek kiegészíthetők nyersfoszfáttal vagy bio-baromfitrágyával.

Lombtrágyázásnál figyelembe kell venni a növény fejlettségi állapotát és ahhoz mérten kell kiadni a megfelelő nitrogén-foszfor-kálium összetételű levéltrágyákat. Fontos tudni, hogy a lombtrágyákkal nem tudjuk az alap és a fejtrágyázási hiányosságokat pótolni itt csak kiegészíteni tudjuk a növényünk tápanyagszükségletét. Kálciumot pedig kizárólag csak a talajon keresztül lehet pótolni, mert nem szállítódik visszafelé a növényben. 

Burgonya permetezése kártevők riasztásához

A burgonya leghírhedtebb és a legnagyobb kárt okozó kártevője a burgonyabogár, melynek kifejlett egyedei és a lárvái a krumpli leveleit fogyasztják, kártételük 70-80%-os is lehet. A hatékony növényvédelemnek a permetezés csak egy kis részét teszi ki, mellette ugyanolyan fontos az agrotechnikai módszerek alkalmazása is.

Agrotechnikai módszerek ritkításuk érdekében: vetésforgó, gyommentesítés (különös tekintettel a burgonyával azonos növénycsaládba tartozó gyomokra). Növénytársítás (a kapor, zöldbab, torma és a fokhagyma riasztólag hat a burgonyabogárra), szalma mulcs a burgonyabogár közlekedésének akadályozásáért. Biológiai módszer a bogarak összegyűjtése, illetve a saját elpusztult egyedeikből készült természetes permetszer: az összezúzott bogarak és víz 1:1 arányú keveréke, amelyet leszűrve, kézi permetezővel juttatunk ki a lombozatra. A riasztó hatást feltételezhetően a burgonyabogár potrohában található subcoccinelum nevű bűzös váladék okozza, melyet önvédelmi reakcióként bocsátanak ki. Ez a váladék riasztó hatást gyakorol a fajtársaikra is, a kifejlett rovarokra, a lárvákra nem.

A rezes permetezés a lárvák táplálkozását gátolja.

A Novodor FC egy természetes permetszer, ami a természetben is előforduló Bacillus thuringiensis var. tenebrionis baktériumfaj spóráit és toxin kristályait tartalmazza, melyeket a kártevő bogárlárvák a szájukon át vesznek fel. A permetszer elfogyasztása után körülbelül 1 órán belül a kártevő beszünteti táplálkozását, majd a fertőzés következtében 6-7 nap múlva el is pusztul. A termék a környezetre (méhek, halak, hasznos élő szervezetek, melegvérűek) teljesen ártalmatlan, szelektív rovarölőszer.

Szükséges lehet védekezni továbbá esetenként a burgonyabolha, mely a növény leveleit lyukasra rágja, a takácsatka és poloskák, kabócák, levéltetvek, molyok ellen is.

Néhány módszer az ökológiai védekezésre: áztatott csalán leve és a páfrány lé levéltetvek ellen, a kamilla áztatásából származó lé a zöldtetvek ellen, a beáztatott gilisztaűző varádics leve takácsatkák ellen. A bodzahajtás főzet és a paradicsom szárának, levelének felhasználásával főzött lé a káposztalepke lárvája és atkák ellen, a fehér és fekete üröm főzete, valamint a beáztatott tárkony leve földibolha ellen lehet hatásos. 

Burgonya permetezés gombák és egyéb betegségek ellen

A krumpli legjelentősebb gombás betegsége a burgonyavész. Gombás megbetegedések ellen hatásos lehet a bizonyos növényi levekkel történő permetezés (fokhagyma, zsurló). A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. honlapján megtalálható azoknak a permetszereknek a listája, melyek ökológiai gazdálkodásokban is használhatók, ez általában csak a réz. A réz is csak akkor védi a lombot, ha már a fertőzés előtt kialakítottunk belőle egy megfelelő védőréteget a leveleken. A fertőzést követően már nem lehet a gomba terjedését a növényben megállítani. A fertőzött növényeket el kell távolítani. 

Burgonya permetezés házi módszerekkel

A burgonyabogár-ritkító házi praktikák közül az elmondások alapján némelyik közel olyan hatásos, mint a legkorszerűbb növényvédő szer. Íme néhány módszer:

A burgonyaágyás mellé padlizsánt vagy mákot kell ültetni, mert azt a burgonyabogár jobban szereti a krumplinál, s a padlizsánról könnyebb összeszedni őket. Több forrás is arról szól, hogy az elpusztított bogár elijeszti az élőket a burgonyáról, sőt, a beáztatott tetemekkel történő permetezés még hatásosabb, de csak négy-öt napig tart. Más ehhez a keverékhez még zeolitot is tesz. Hasonló módszer, melynek lényege, hogy elégetni kell az elpusztult bogarakat és annak hamuját rászórni az ültetvényre.

Van, akinek az vált be, hogy hetente fahamuval szórja be a vizes leveleket (hogy rátapadjon) és a talajt. Másnak pedig az, hogy seprűvel sodorja le a növényről a bogarakat, gyakran, naponta többször is, mintegy kiéheztetve őket.

A rézgáliccal való permetezés már nagyon régi módszer (mésszel és anélkül), újabb keletű lehet a vízbe áztatott erős paprikából készült permetlé. 

Megelőzhetőek a burgonya betegségei?

A burgonya betegségeinek kialakulása egyrészt jó minőségű, egészséges vetőburgonya használatával előzhető meg, másrészt agrotechnikai eszközökkel. A termőterület adottságainak megfelelő burgonyafajta választással, (például a vírusrezisztens Balatoni rózsa, Démon, Góliát, Hópehely vagy a fitoftórával szemben mérsékelten ellenálló Pannónia).

Az agrotechnikai eszközökkel is csökkenteni lehet a betegségek kialakulását: a vetésforgó akadályozza az előző évről maradt kórokozók felszaporodását. Az ültetési távolság szellősebbé teszi az állományt, illetve az ideális tápanyagellátottság (túl sok nitrogéntől nagy lombozatot fejleszt, ami nem tud szellőzni, sokáig vizes marad és máris gombák melegágyává válik) nem teremt kedvező feltételeket a megbetegedéseknek.

Csapadékos időjárás után, amikor sejthető, hogy a sok nedvesség hatására a lombozat megfertőződik valamelyik gombás betegséggel, megelőző permetezést szoktak végezni a gombás betegedéseket megelőzendő. 

További fertőző betegségek, melyeket kórokozók alakítanak ki: vírusok, baktériumok, fitoplazmák.

Vírust a fertőzött növényből permetezéssel elpusztítani nem lehet, a terjedése viszont a levéltetvek gyérítésével lassítható. Védekezés a megelőzés, ültetéskor vírusmentes vetőburgonya használatával.

Baktérium okozza a burgonya ervíniás betegségét, ami főleg a tárolt gumók lágyrothadását okozza. A gumókat a fertőzéstől úgy lehet megvédeni, ha tároláskor már lezáródtak sebei, illetve a tárolási hőmérséklet nem megy 10 ˚C fölé. Sugárgombás fertőzés a burgonyagumó sztreptomiceszes varasodása, ami a külsejét csúfítja el a gumónak, termésveszteséget nem okoz, de az ilyen krumpli hámozási vesztesége nagy. Léteznek e betegséggel szemben ellenálló burgonyafajták. A kórokozó a talajban él, és a száraz körülményeket kedveli, ezért öntözéssel is vissza lehet szorítani.

A fitoplazma visszaszorítása ellen annak terjesztői, a kabócák gyérítésével szoktak védekezni, illetve a gyomnövények eltávolításával, amin a kabócák át tudnának telelni.

További Leckék a Burgonyáról

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Fajtától függően augusztustól egészen októberig tart a burgonya szüret. Mikor érik a burgonya? Az új vagy primőr burgonyát már május végétől fel lehet szedni (amit márciusban ültettünk). Ekkor még a gumók nem érték el maximális méretüket, zsengék és a foszlós héjuk...

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

A burgonya növényvédelem cikkben már említettük, miért van szükség a védekezésre, és hogyan tudjuk ezt lehetőleg vegyszermentesen megtenni. Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a burgonya betegségei, és néhány konkrét védekezési mód. A kórokozók csoportosítása Gombák:...

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

A burgonya tápoldatozása meghatározza a termésmennyiség alakulását és befolyásolja a gumók minőségét is. Környezettudatos gazdaságokban azonban elsősorban nem műtrágyákkal elégítik ki a burgonya tápanyag igényét, hanem egyrészt agrotechnikai módszerekkel, másrészt...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása