Burgonya nevelése otthon – előnyök és hátrányok őszintén

Burgonya, Tudástár

A burgonyát a magyar konyhában senkinek sem kell bemutatni. Biztosan mindenki tud mondani egy jól bevált krumplis receptet. Ezt a “Jolly Joker” zöldséget bárki könnyen megtermelheti saját kezűleg akár balkonládában is. Vajon vannak hátulütői vagy buktatói is termesztésének? Tartsatok velünk, cikkünkből kiderül!

Amennyiben a család létszámának megfelelő számú edényt használunk (kb. 2 fő/ültető cserép), akkor a folyamatában termelő házi “burgonyagyárunknak” köszönhetően hónapokra elfelejthetjük a szupermarketes zsákos krumplit!

A burgonya régóta az egyik alapélelmiszer Magyarországon, és bár az utóbbi években magas szénhidráttartalma miatt (12-14 %, zömmel keményítő formájában) egyre többen igyekeznek más zöldségekkel helyettesíteni, az tagadhatatlan, hogy a krumplinak is megvannak a maga értékei, ezért nem érdemes teljesen kiiktatni étrendünkből. Ráadásul számos módja van gyógyászati célra történő felhasználásának: a nyers krumpli levének méregtelenítő hatást tulajdonítanak, méghozzá a nehézfémeket képes kiüríteni a szervezetből. Székrekedés gyógyítására magas kálium tartalma, mely elősegíti a bélműködést és rosttartalma miatt alkalmas.

Egyszerű a burgonya nevelése otthon?

Egyszerű, amennyiben megfelelő a környezet. Kert, magaságyás, de akár egy erkélyen is megoldható a lakásban. Burgonyát termeszteni nem nagy ördöngösség, talán ennek köszönheti széles körű elterjedését és népszerűségét, illetve annak, hogy gazdaságos, a növény 85 %-a hasznosul. Hazánkban szinte bárhol termeszthető, ahol nem túl kötött vagy szikes a talaj, de még az ilyen föld is alkalmas, ha kellő mennyiségű szervestrágyával – amit a burgonya egyébként is igényel – lazítjuk. De kiskerti körülmények között burgonyatermesztésre alkalmas a magaságyás is, ezesetben jó minőségű termőfölddel feltöltve, illetve egyéb mély termesztőedény is – így akár erkélyen is nevelhető.

Minimum négy, de jobb, ha ötévente kerül ugyanarra a helyre a kertben, illetve a családjabeli növényekkel (például paprika, paradicsom) sem ajánlott ugyanoda ültetni előtte-utána.

A burgonya gondozása nem akadály

A burgonya termesztés a fajtaválasztásnál kezdődik, melynek során arra kell figyelni, hogy jó minőségű és a gyakoribb betegségekkel szemben ellenálló legyen. Április közepétől lehet kiültetni az apró gumókat, illetve amikor már nem tartunk nagy hidegtől. Bár a burgonyának nincs nagy hőigénye (nappali 16-18 Celsius fok esetén fejlődik legszebben), azért a fagyra érzékeny. 

Előcsíráztatás esetén a tenyészidő korábbra hozható. Egymástól 70 cm-re húzott barázdába ültetjük őket, egy-egy gumót 35 cm-re egymástól, úgy, hogy csírájuk felfelé mutasson. 10 cm vastag talajréteggel takarjuk. Amikor a növény kb. 20-30 cm-es, megkezdődhet a töltögetés, ami annyit jelent, hogy szárának a feléig földdel takarjuk a burgonya növényt, így kialakítva azt a megfelelő földmélységet, mely lehetővé teszi a gumók fejlődését. 

A burgonya a tápanyag mellett vízből is sokat igényel, de egyszerre csak kis mennyiségekben szabad öntözni.

Kísérletező kedvűek kipróbálhatják a magról nevelést is, mert már erre is van lehetőség, de ebben az esetben kevesebb gumókötésre és kisebb krumplikra számíthatunk.

Burgonya és a kártevők

A vírusokat csak a szaporítóanyag jó megválasztásával tudjuk elkerülni, illetve azzal, ha a szívó kártevőket (levéltetvek) elpusztítjuk, mert azok fertőzhetnek. Gombás betegségek ellen, amilyen például a burgonyavész, gombaölő szerekkel kell permetezni.

Burgonya tápanyagtartalma

A korán a földből kiszedett „újburgonya” azonnali fogyasztásra való, míg a földben hagyott, héjának megvastagodását kivárt krumplik tárolhatók hosszabb ideig, megfelelő körülmények mellett.

Esszenciális aminosav és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a burgonyát nem tekinthetjük üres kalóriaforrásnak. 100 gramm nyers burgonya 2 gramm fehérjét tartalmaz és jelentős a kálium- és a magnéziumtartalma. De közepes mennyiségben található benne C-, B3- és K-vitamin is. Kalóriatartalma nem magas: 100 gramm burgonyában 356kJ-t, azaz 85 kalória van.

Burgonya nevelés – előnyök

Mivel a burgonyának raktározó szervét fogyasztjuk, kifejezetten ajánlott az otthoni termesztése, mert így magunk szabjuk meg, milyen módon védjük a betegségek és kártevők ellen, s így minimalizálhatjuk a felhalmozódó vegyszerek mértékét.

Termesztése kiskerti mennyiségben egyszerűnek mondható, hiszen jól megválasztott szaporítóanyaggal a legtöbb munkát jelentő növényvédelmi munkák csökkenthetők. S mivel júniusban kikerül a földből, még ugyanabban a tenyészidőben lehet a helyén mást termeszteni.

Burgonya a balkonon?

Burgonyát nem csak magaságyásban vagy szabadföldben termeszthetünk. Mára már elérhetőek azok a burgonyaültető edények, amelyek használatával frissen szedhető új burgonyáink lehetnek akár június második felétől egészen őszig! Így, annak sem kell lemondania a burgonyatermesztésről, akinek “csak” egy balkonja van.

Burgonya nevelés hátrányok

A burgonya termesztése költséges, hogy ha bő termést kívánunk, akkor öntözni kell, illetve szintén a gumónövekedést segíti elő. Ha a növény tövét időről-időre földdel feltöltögetjük, tehát munkaigényes is. Kiskerti termesztés esetén a kezelhető mennyiségű burgonya növényekről érdemes kézzel leszedegetni a krumplibogarakat, ami visszataszítónak tűnhet, de biztos, hogy bio növényvédelem. Ezen kívül számos bakteriális és vírusbetegség fordulhat elő a burgonyán, amelyeket időben észre kell venni, és ha lehet, permetezéssel védeni.

Milyen burgonyát ültessek?

Cikkünk végéhez érve talán megfogalmazódott benned az a kérdés, hogy “milyen burgonyát ültessek”? A konyhai felhasználás célja szerint három nagy csoportba osztják a burgonyafajtákat a gumók keményítőtartalma szerint. E főzési típusokat „A” (salátának való), „B” (főznivaló) és „C” (sütnivaló) betűvel jelölik, illetve a keményítőtartalom-határértékek között álló fajtákat esetenként „A-B” és „B-C” jelöléssel különböztetik meg. Az „A” típusba tartozók a legalacsonyabb keményítőtartalmúak, míg a „C” típusúak a legmagasabb keményítőtartalmúak. Következő cikkünkből kiderül, melyik az a fajta, amellyel nem nyúlhatunk mellé.

További Leckék a Burgonyáról

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Fajtától függően augusztustól egészen októberig tart a burgonya szüret. Mikor érik a burgonya? Az új vagy primőr burgonyát már május végétől fel lehet szedni (amit márciusban ültettünk). Ekkor még a gumók nem érték el maximális méretüket, zsengék és a foszlós héjuk...

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

A burgonya növényvédelem cikkben már említettük, miért van szükség a védekezésre, és hogyan tudjuk ezt lehetőleg vegyszermentesen megtenni. Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a burgonya betegségei, és néhány konkrét védekezési mód. A kórokozók csoportosítása Gombák:...

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

A burgonya tápoldatozása meghatározza a termésmennyiség alakulását és befolyásolja a gumók minőségét is. Környezettudatos gazdaságokban azonban elsősorban nem műtrágyákkal elégítik ki a burgonya tápanyag igényét, hanem egyrészt agrotechnikai módszerekkel, másrészt...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása