Burgonya fajták bemutatása

Burgonya, Tudástár

Tudtad, hogy más típusú burgonyát ajánlanak sütéshez, mint főzéshez? És azt, hogy a jól megválasztott burgonyafajtával befolyásolhatjuk a termésmennyiséget, illetve a termesztéshez szükséges munka mennyiségét is? Melyiket válaszd otthoni termesztésre? Cikkünkben utánajártunk…

Burgonya termesztése esetén a fajta megválasztásakor figyelembe kell venni az adott terület környezeti tényezőit, illetve el kell dönteni, milyen célra szeretnénk használni a megtermelt krumplit. Az adott termőtalajhoz és egyéb környezeti tényezőkhöz jól megválasztott burgonyafajtával befolyásolhatjuk a termésmennyiséget, illetve a termesztéshez szükséges munka mennyiségét is, mert például vannak fajták, melyek egy-egy, adott termőtájra jellemző betegségekkel szemben ellenállók, illetve vannak olyanok, amelyek egy-egy területre jellemző adottságokhoz alkalmazkodtak.

Ha nincs kerted vagy magaságyásod, akkor sem kell lemondanod a burgonyatermesztésről, ezzel az innovatív ültetőedénnyel az egész szezonon át friss burgonyáid lehetnek!

A talaj típusa, fonálféreg-fertőzöttsége, a csapadékmennyiség, stb. ismeretében szűkíthetjük a kört a helyi adottságok negativumainak ellenálló fajtákkal. Például a burgonya-fonálféreg valamelyik típusával fertőzött talajban azzal a fonálféreggel szemben rezisztens fajtát érdemes választani. Vagy ha a termőtájra jellemző a sok eső, akkor a kisebb lombozatot növesztő fajták használatával könnyebb lesz a termesztés során a gombás megbetegedéseken úrrá lenni. Ugyanitt gumórepedésre kevésbé hajlamos fajtával csökkenthetjük a sok eső hátrányait. Olyan területen, ahol viszont kevés az eső, érdemes azokat a fajtákat előnyben részesíteni, amelyek öntözés hiányában sem hajlamosak élettani elváltozásokra, például edénynyaláb-fásodásra. Aszályosabb területre például a Bellarosa fajtát ajánlják, mert olyan értelemben szárazságtűrő, hogy termésmennyisége nem csökken jelentősen szárazabb körülmények mellett.

A vírusbetegségeket általában a levéltetvek viszik át egyik növényről a másikra, illetve a szaporítóanyaggal kerül az állományba, ezért fontos, hogy megbízható helyről származó, fémzárolt vírusmentes vetőgumókat ültessünk el, de a vírusos megbetegedésekkel szemben is vannak ellenállóbb fajták.

E két szempont, a speciális ellenállóképesség és a felhasználási szándék halmazának közös metszetébe eső fajták közül választjuk ki a szimpatikusabbat, vagy amelynek vetőgumójához hozzájutunk.

A fajtaválasztás szempontja lehet még a tárolhatóság mértéke is.

 Burgonya fajták csoportosítása

Az étkezési burgonyafajták csoportosítása történhet a konyhai felhasználás típusa szerint, illetve szín szerint, termesztési szempontból pedig aszerint, hogy korai vagy késői, ami az ültetés idejére utal.

A konyhai felhasználás célja szerint három nagy csoportba osztják a burgonyafajtákat a gumók keményítőtartalma szerint. A különböző ételek elkészítéséhez eltérő keményítőtartalmú burgonya való a végeredmény megfelelő állagának elérése érdekében. A keményítőtartalomtól függ, mennyire fő szét a krumpli. E szétfővés alapján különböztetik meg, vagyis hogy a főzés után milyen mértékben esik szét, illetve mennyire lesz lisztes, szemcsés. Leglisztesebbek, porhanyósabbak a legmagasabb keményítőtartalmúak.

E főzési típusokat „A” (salátának való), „B” (főznivaló) és „C” (sütnivaló) betűvel jelölik, illetve a keményítőtartalom-határértékek között álló fajtákat esetenként „A-B” és „B-C” jelöléssel különböztetik meg. Az „A” típusba tartozók a legalacsonyabb keményítőtartalmúak, míg a „C” típusúak a legmagasabb keményítőtartalmúak.

Szín szerint léteznek piros (rózsahéjú) és sárga, illetve lila burgonyák. A lila burgonya kivételével a héj színéből nem feltétlenül következtethetünk a belső állomány színére, mert mindkét féléből van a halványsárgától a sötétsárgáig különböző színárnyalatú.

Az ideális ültetési idő szerint is lehet csoportosítani a fajtákat. Vannak egyfelől az igen korai és korai érésű fajták, illetve a középkorai és középérésű fajták. Ezen kívül léteznek késői hosszabb tenyészidő fajták is, ami azt jelenti, hogy hosszabb tenyészidejűek.

Sütnivaló burgonyák

A magas keményítőtartalmú burgonyafajtákat nevezik sütnivaló burgonyának, mert hasábburgonyának, héjában sült krumplinak alkalmas. Könnyen szétfő, ezért azoknál az ételekhez, ahol ez előny, például a burgonyapüré, vagy a krumplis tészta, szintén ideális.

Ilyen fajták: Atlantic, Courage, Fasan, Jupiter, Kolibri, Lady Rosetta, Navan, Ornella, Oscar, Tomensa. De ide sorolhatók az inkább közepes keményítőtartalmú, de sütésre alkalmas fajták is: Agria, Góliát, Kánkán, Karlena, Kuroda, Lady Claire, Panda, Romina, Solara.

Főznivaló burgonyafajták

Az enyhén szétfővő fajtákat nevezik főznivaló burgonyának. Ragukhoz, főzelékekhez használják elsősorban és paprikás krumplinak is ez való.

Ilyen fajták: Adora, Agria, Aladin, Alouette, Arosa, Asterix, Balatoni rózsa, Bellarosa, Claret, Cleopatra, Cupido, Démon, Desirée, Dura, Esmee, Hópehely, Ila, Impala, Katica, Kondor, Latona, Laura, Marabel, Pannónia, Rebeka, Red Scarlett, Roko, Rosara, Signal, Sinora, Vitara, White Lady

Salátaburgonya fajták

Salátának való vagy salátaburgonyának hívják azokat a burgonyafajtákat, amelyek a főzés során megtartják alakjukat, nem esnek szét. Elsősorban salátának valók (majonézes burgonya, ecetes burgonyasaláta), de a rakott krumplihoz is előnyös.

Tipikusan ilyen fajta a Somogyi sárga kifli, piros héjszínűből pedig a szintén kifli alakú Chérie. Ide sorolhatók még az olyan keményítőtartalom-határértéken lévő fajták is, melyeknek inkább alacsony a keményítőtartalma. Sárga héjúak közül: Agata. Piros héjúak közül: Amorosa, Balatoni rózsa, Cecile.

Sárga burgonya fajták

A sárga héjú burgonyafajták kevésbé népszerűek a magyar emberek körében, akik inkább a piros héjúakat keresik. Élelmiszeripari felhasználásra (például chips, fagyasztott hasábburgonya) viszont inkább a sárga héjúak termesztése van többségben.

Fajták: Arizona, Agria, Impala, Hópehely, Solara, Somogyi sárga kifli, White Lady.

Piros burgonya fajták

Minden főzési típusú fajtából van piros és sárga héjú fajta is, a héjszín nem határozza meg a burgonyafajták felhasználási körét. A piros héjszínű burgonyafajtákra esik inkább a vásárlók választása, mert hagyományosan azt ismerjük burgonyának. 

A leggyakoribb fajták: Alouette, Balatoni rózsa, Bellarosa, Cleopatra, Desirée, Démon, Esmee, Góliát, Katica, Kondor, Laura.

Lila burgonya fajták

A lila burgonya természetes módon alakult ki Dél-Amerikában, Chilében vagy Bolíviában és Peruban őshonos. A színét a benne található antioxidánstól nyeri (antocianin), emiatt rendkívül hasznos élelmiszer, ugyanakkor krumpliíze van. 

Fajták: Perui lila, Maja hajnal, Fleur Bleue, Svéd kék, Svájci kék, Blau Elise, Blue Star, Violetta, Lavender Queen, Adirondack Blue, Michigan Purple

Egyéb burgonya fajták

Megkülönböztetnek még D típusú burgonyafajtákat, melyeknek rendkívül magas keményítőtartalma van, erősen lisztes, durva szerkezetűek. Ezeket ipari vagy takarmányozási célra termesztik, a szántóföldről egyenesen a feldolgozó üzembe szállítják.

Burgonya terméshozam

A burgonya fajtája részben hatással van a terméshozamra, például a nagyobb gumót növesztő fajták hozama általában eleve magasabb. Azonban nem csak ettől függ a termés mennyisége, hanem a környezeti tényezőktől is, melyeket befolyásolhatunk még például öntözéssel, tápanyag-utánpótlással is.

További Leckék a Burgonyáról

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Fajtától függően augusztustól egészen októberig tart a burgonya szüret. Mikor érik a burgonya? Az új vagy primőr burgonyát már május végétől fel lehet szedni (amit márciusban ültettünk). Ekkor még a gumók nem érték el maximális méretüket, zsengék és a foszlós héjuk...

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

A burgonya növényvédelem cikkben már említettük, miért van szükség a védekezésre, és hogyan tudjuk ezt lehetőleg vegyszermentesen megtenni. Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a burgonya betegségei, és néhány konkrét védekezési mód. A kórokozók csoportosítása Gombák:...

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

A burgonya tápoldatozása meghatározza a termésmennyiség alakulását és befolyásolja a gumók minőségét is. Környezettudatos gazdaságokban azonban elsősorban nem műtrágyákkal elégítik ki a burgonya tápanyag igényét, hanem egyrészt agrotechnikai módszerekkel, másrészt...

1 hozzászólás

 1. Kőműves Géza

  Eredeti perui lila burgonya vetőmagot szeretnék beszerezni, mert a svájci kék és hasonlók édesek, nem elég sötétek, az ízük sincs olyan jó földes. Tudnának e segíteni, vagy ötletet adni?

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása