Balkonkert Tervezés – 1. Rész: Az alapok

Balkonkert Tudásanyag, Blog

Emberek hatalmas tömege él társasházakban, panelekben, régi bérházakban, általában 35-90 m2-es lakásokban. Főleg a járványhelyzet óra egyre nagyobb igény merül fel arra, hogy valami hasznos, szép tevékenységgel bővítsük ki mindennapjainkat, színesítsük meg életünket, úgy, hogy közben akár még csökkenthessük is háztartásunk kiadásait. 

Sok lakáshoz ugyanis tartozik egy kisebb-nagyobb erkély, ez pedig sokszor kihasználatlanul árválkodik az év legnagyobb részében. Többnyire tárolónak, vagy épp dohányzónak használják. Varázsoljunk helyette inkább egy kis oázist, ahol néhány zöldségféléből akár önellátóak is lehetünk egész évre. 

Mielőtt azonban belevágunk a kertészkedésbe, mindenképp meg kell terveznünk a szezont, mégpedig azért, hogy minél többet kihozhassunk abból a kis területből, ami rendelkezésünkre áll. Nézzük, mik a legfontosabb szempontok a tervezésnél.

Méret

A balkon mérete meghatározó, hiszen ettől függ, hogy mennyi növényt tudunk benne elhelyezni. Itt főleg kisebb terjedelmű zöldségek jöhetnek majd számításba, illetve érdemes a rövid tenyészidejűekkel trükközni. A hamar betakarítható zöldségek után más zöldségeket is vethetünk, így lehet még több terményünk.

Tájolás

Nem mindegy, hogy az erkélyünk milyen égtáj felé néz. Az északi tájolás esetén szinte semmi közvetlen fény nem éri majd növényeinket, a keleti és nyugati optimális, hiszen időszakos benapozottság van, a déli pedig rendkívül forró lehet.

Fényviszonyok

Az is előfordulhat, hogy az erkély ideális irányba néz, de egy másik ház tűzfala vet rá árnyékot. Ezért fontos megvizsgálnunk a balkonunk fényviszonyait. Hány órát süt oda a nap? Mennyire van meleg? Van-e valami, ami árnyékolja? Van-e teteje? 

Ideális az erkélyünk, ha keleti vagy nyugati irányba néz, és néhány óra benapozottsága van, ekkor már a fényigényesebb zöldségfélékkel is érdemes próbálkozni. Ha északra néz és viszonylag sötét, árnyékos, akkor a hűvösebb és árnyékosabb helyen is megfelelően fejlődő spenótot, salátát és egyéb leveles zöldségfélét, vagy akár a hagymákat, gumós növényeket érdemes megpróbálni. Ha déli fekvésű, folyamatosan tűzi a nap és nagyon nagy a forróság, akkor viszont az első, amit érdemes megtervezni, hogy vagy növényekkel, vagy más módszerrel árnyékolást biztosítsunk. 

Háziállatok

Sokan tartanak háziállatokat, és néha nem gondolunk rájuk, de valójában érdemes valamilyen védelmi vonalat felállítani ellenük. Ez főként a macskákra vonatkozik, akik szívesen kapirgálják a virágcserepek földjét, hűsölnek nyáron a cserepekben és virágládákban, vagy rágcsálják meg a csábító leveleket. Jól bevált csel az erős illatú fűszerek használata. Ha 100%-ig nem is lehet őket távol tartani, de csökkenthetjük az általuk okozott károk mennyiségét. 

Ha csak egy erkélyen van lehetőségünk gazdálkodni, az jelentősen egyszerűsíti a termesztést, hiszen nem kell nagyobb területet bejárkálni 10 literes kannákkal, nem kell kapálni, ásni. De még az erkélyen is szükségünk van szerszámokra, és itt nagy hangsúlyt kapnak a különböző ültetőedények és a termesztőközeg is. 

Ültetőedények

Legfontosabb, amire szükségünk lesz, a megfelelő ültetőedény. Megfelelő alatt azt értjük, hogy például egy paradicsom tőhöz minimum 20 literes edényre lesz szükségünk, ebben fér el úgy a gyökérzet, hogy a növény megfelelően fejlődhessen. Az ültetőedények formája sem mindegy, meg kell próbálnunk úgy elhelyezni őket a tervünkben, hogy minél optimálisabb legyen a helykihasználtság.

Ültetőközeg

Mindegy, hogy a kertben vagy balkonládákban termesztünk, a növényeinknek ugyanarra lesz szükségük: jó vízáteresztőképességű földre, tápanyagokra. Kertünk talajának szerves elemei a talajlakó állatok, amelyek segítenek a föld minőségének javításában. Ezzel ellentétben, egy cserépben csak maga a virágföld van, ami néhány hét-hónap használat után kimerül, tömörödik, a növény számára önmagától nem biztosít sokáig tápanyagokat. A legtöbb, áruházban kapható virágföld éppen ezért műtrágyával van dúsítva – ezek azok a kis sárga bogyók, amelyeket a virágbolti dísznövények földjében is találhatunk. A műtrágya több szempontból sem túl jó, nekünk pedig azért nem, mert csak néhány makroelemet tartalmaznak, a többi makro- és mikroelem, ásványi anyag viszont továbbra is hiányozni fog és a növény nem fejlődik megfelelően. Mindenképpen a bio és műtrágyamentes virágföldeket javasoljuk, és vannak már olyan természetes tápoldatok, amelyek segítik a növények tápanyagfelvevő képességét és ellátják őket a legszükségesebb tápanyagokkal. Találhattok nálunk is megfelelő ültetőföldet és tápoldatot a webáruházunkban.


Komposztálás

Ha belefogunk a növénytermesztésbe, számíthatunk rá, hogy hamarosan keletkeznek majd növényi hulladékok. Ha nem szeretnénk a kommunális hulladékot növelni, érdemes lehet átgondolni a komposztálás lehetőségét. 

Két lehetőségünk van: vagy valamilyen beltéri komposztálási módszerben gondolkodunk, vagy a keletkező növényi hulladékot egy közösségi komposztálóba hordjuk. 

A legkényelmesebb az lenne, ha házon belül meg tudnánk oldani, erre két fő lehetőségünk is nyílik: a bokashi vödör és a gilisztakomposztáló. Utóbbit saját magunk is elkészíthetjük, de akár kész edényeket is vásárolhatunk hozzá. Azért jó, mert akár az erkélyen is tartható, megfelelően védve akár télen is. 

A két beltéri komposztálási módról, illetve tapasztalatokat készítettünk egy podcastot, amelyet itt tudtok meghallgatni.

Tárolási lehetőség

A növénytermesztéshez eszközökre, szerszámokra, ültetőedényekre és földre van szükség. Ha a lakás kicsi vagy nincs mód a kerti dolgok tárolására, érdemes egy kisebb méretű tárolóbútorra beruházni, amely akár több funkciót is elláthat: egyrészt zárható tárolórésze van, másrészt a vízszintes felülete akár munkaasztalként szolgálhat, vagy néhány cserepet is ráhelyezhetünk. 

Mindezen információk tükrében érdemes egy kerttervet készíteni, jelölni a balkon benapozottságát, elrendezni benne a különböző asztalokat, polcokat, megjelölni, melyik területekre érdemes ültetőedényeket helyezni, azok milyen méretűek, alakúak legyenek. 

Segítséget nyújthat ingyenesen letölthető e-bookunk, ahol egy példát is mutatunk erkély tervezésre. 

A következő bejegyzésben megnézzük, milyen zöldségnövényekkel tudjuk színessé és hasznossá varázsolni balkonunkat.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása