A paprika öntözése a gyönyörű termésért

Paprika, Tudástár

A paprika gondozása nem annyira bonyolult, mint az elsőre hinnénk, azonban tudnunk kell, hogy nagyon vízigényes növényről van szó. A kiültetést követően egészen a betakarításig az egyik legfontosabb napi feladatunk a paprika öntözése. Nézzük meg, mikor és hogyan tehetjük ezt és milyen módszerekkel.

A paprika öntözése

Paprika öntözése – mikor?

A paprika öntözése nem egy nagy ördőngősség, de mivel vízimádó növényről van szó, a rendszerességre nagyon oda kell figyelnünk. Nem szabad hagynunk, hogy a növények földje kiszáradjon, mert ez végzetes károkat okozhat a paprikáknál: hervadás, terméselrúgás és kiszáradás is lehet a következménye. 

Mivel május végén, amikor a palánták kikerülnek a helyükre, már meleg az idő, figyelnünk kell rá, hogy ne a legnagyobb melegben, kora délután öntözzünk, hanem olyankor, amikor a talaj nem forró és nem párolog el a kijuttatott víz, hanem beszívódik a talajba. Amikor már az éjszakák sem hűvösek, érdemes kora reggel vagy késő délután nekiállni. Főleg az esti locsolásnál, de máskor is figyeljünk rá, hogy a levelekre ne kerüljön víz. Néha, nagy nyári kánikulában egy reggeli frissítő zuhanyzás nem árt a paprikának, de arra vigyázzunk, hogy nehogy gombabetegség üsse fel a fejét. Szintén vigyázzunk, hogy a virágokat ne verje le a víz.

És hogy működik a paprika locsolása erkélyen? Erkélyen, teraszon arra kell figyelnünk a dézsában nevelt paprikák esetén, hogy a csepegtető tálcában ne álljon a víz, mert a paprika nem szereti a pangó vizet, ilyenkor a gyökerek könnyen berohadhatnak. Arra is figyeljünk, hogy cserépben hamarabb kiszárad a föld, mint a szabadföldben. Locsoljunk akkor, amikor az edényt nem süti közvetlenül a nap. A növények kókadással jelzik a vízhiányt, a levelek puhákká válnak és lógnak.

A paprika locsolása

Paprika locsolása – hogyan?

Hogyan is néz ki a paprika palánták öntözése? A palánták május végén kerülnek ki helyükre, ekkor már akár kora nyári hőmérsékletek is lehetnek, így hamar felmelegedhet a talaj. Tehát már a kiültetéstől kezdve folyamatosan pótolnunk kell a vizet, ami egyrészt a melegben kipárolog a talajból, másrészt a palánták a gyors növekedés során felszívják és elpárologtatják. A talaj kipárolgását csökkenthetjük azzal, hogy fűnyesedékkel mulcsozzuk alattuk a talajt. A rendszeres öntözést azonban nem úszhatjuk meg. 

A paprika palánta öntözése

Erre azonban több lehetőség áll rendelkezésünkre. Egyrészt kiépíthetünk csepegtető öntözőrendszert, ami folyamatosan adagolja a vizet a talajba. Emelhetünk bakhátat is a paprika köré, azaz árkokat alakítunk ki körülöttük (nem túl mélyen és nem túl közel, hogy a gyökerek ne sérüljenek) és ezt az árkot töltjük fel vízzel, amely segítségével tovább tarthatjuk nedvesen a paprikák talaját.

A paprika permetezése

Jogosan merül fel a kérdés: miért nem locsolhatjuk a paprika lombját, ha a kártevők ellen pontosan ezt tennénk valamilyen vegyszermentes szerrel? A válasz egyszerű. A gyökerek arra valók, hogy a talajból a tápanyagot felszívják, amit oldott állapotban, azaz vízzel tudják felvenni. Ehhez kell a talajt locsolnunk. A kártevők, kórokozók ellen azért a leveleket permetezzük, mert itt találhatóak ezek a szervezetek és kontakt módon, azokat a permetszerrel elérve tudjunk riasztani őket. Mivel többnyire porlasztófejjel tesszük ezt, a víz hamar elpárolog, az oldatunk azonban a levél felületén marad és így kifejti hatását.A paprika öntözése tehát kivesézve! Nézzük most meg, hogy hogyan és mi ellen tudunk permetezni. Erre a kérdésre a Paprika Permetezése c. cikkünkben adjuk meg a választ!

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása